Het voormalige stadhuis van Almelo is verbouwd tot een wooncomplex, ontworpen door diederendirrix. Het complex, oorspronkelijk ontworpen door de bekende architect J.J.P. Oud en voltooid door zijn zoon H.E. Oud in 1973, herbergt nu negentig appartementen. De oorspronkelijke indeling van drie herkenbare volumes op een basaltbasis is behouden gebleven, hoewel de gevel een aangepaste uitstraling heeft gekregen.

Het voormalige stadshuis van Almelo was het laatste ontwerp van J.J.P. Oud, voltooid door zijn zoon na zijn overlijden in 1963. Acht jaar geleden werd het gebouw leegstaand toen de gemeentelijke organisatie verhuisde naar een nieuw stadhuis ontworpen door Kraaijvanger. In samenwerking met BPD heeft diederendirrix het oude stadhuis getransformeerd tot een wooncomplex.

Hoewel het gebouw geen monumentale status heeft, is de transformatie gericht op het behoud van de oorspronkelijke vorm en kenmerkende architectonische kwaliteiten. De meest opvallende verandering is de nieuwe glazen gevel van het hoofdvolume, met een wit grafisch patroon. Het patroon is een aanpassing van het logo van de gemeente en eert ook de textielgeschiedenis van de locatie van het gebouw. Projectarchitect Niels Ponjee legt uit dat “het zeefdruklijnpatroon dat wordt gebruikt om de driehoeken te creëren, zich opent en sluit als kantwerk.”

Het wooncomplex, genaamd Stads Huis Almelo, bestaat uit negentig appartementen van verschillende types. De appartementen zijn bereikbaar via bestaande trappenhuizen en een gang die op elke verdieping verspringt. Door de verspringende gang zijn appartementen van verschillende dieptes, breedtes en gevarieerde buitenruimtes gerealiseerd.

Van de negentig appartementen zijn er dertig uniek, terwijl de rest variaties daarop zijn. Het assortiment omvat twee- en driekamerappartementen, studio’s, penthouses en enkele bijzondere eenheden. Op de begane grond van het hoofdvolume bevinden zich zes woningen met twee verdiepingen, met de woonkamer en keuken op de begane grond en de slaapkamers op de bovenverdieping. Deze eenheden hebben loggia’s aan de straatkant, verbonden met een privétuin op het begane grondniveau via een trap.

Het driehoekige hoekvolume huisvestte oorspronkelijk de raadzaal, die nu is omgebouwd tot twee maisonnette-appartementen, elk met een entresol. De gevel is licht aangepast door de smalle lintramen tot op vloerniveau te verlagen. Blauwe stalen balustrades zijn geïnstalleerd voor de nieuwe ingangen, waarbij de oorspronkelijke grootte van de openingen tot op zekere hoogte behouden blijft.

Het lagere niveau van de maisonnette-appartementen heeft een ruime woonkamer met een open keuken en een hoofdslaapkamer met een eigen badkamer. Schuifdeuren bieden toegang tot het dakterras op de basis van het gebouw. Het bovenste niveau van de appartementen omvat een bibliotheek of werkruimte op de entresol, extra slaapkamers en een tweede badkamer. Bovendien hebben deze eenheden twee oorspronkelijke minibalustrades in de tussenruimte tussen het hoofdvolume en het raadzaalvolume.

Hoewel het oorspronkelijke ontwerp voor het stadhuis een centrale ontvangsthal op de begane grond met een indrukwekkende trap omvatte, is dit nooit gerealiseerd. Echter, in zijn nieuwe leven als wooncomplex beschikt het complex nu over een centrale ontvangsthal om toegang te krijgen tot de appartementen. De ontvangstruimte bevindt zich in het hart van het plattegrondontwerp, met een vide erboven die de verspringende gang op verschillende niveaus laat zien. De vide is versierd met geperforeerde aluminium plafonds die zijn gered van het oorspronkelijke interieur, schoongemaakt en opnieuw geverfd in een nieuwe kleur. De ruwe gezaagde randen van de vloer zijn ook in een nieuwe kleur geschilderd.

Tijdens de transformatie zijn verschillende originele elementen behouden gebleven, waaronder de bestaande natuurstenen trappen en de karakteristieke (gerestaureerde) blauwe stenen strips. Zoveel mogelijk ronde armaturen uit het oorspronkelijke gebouw zijn opgeknapt en hergebruikt. Bij de ingang heeft een keramisch kunstwerk van Jan Schoenaker, gered uit een gesloopt gebouw in de regio, een nieuwe thuis gevonden.

Het project is nog niet volledig afgerond. In de volgende fase wordt een drielaags volume met gele bakstenen en een glazen basis ontwikkeld op het Stadhuisplein. De huidige plannen omvatten een fitnessruimte in de kelder, verschillende kantoorruimtes op de begane grond en conferentieruimtes met ondersteunende cateringdiensten op de bovenverdiepingen. Het gebied rond het gebouw wordt ingericht met groen.

Bron: Architectenweb